Die eerste week

Zozo, de eerste week zit erop en toch wel dringend tijd voor wat nieuws…

Dinsdagnacht ben ik toegekomen hier in Wenzhou en kwam Selina (assistent/vertaalster) me oppikken en bracht me naar het hotel. De dag erop moest ik naar de medische controle die verplicht is voor iedereen die het land wil verlaten of er zich wil vestigen. Ik had gedacht dat het zo’n onderzoek was zoals ze vroeger bij het medisch schooltoezicht deden (wat letterkes aflezen, wegen en meten) maar niets was minder waar. Ik heb voor de eerste keer een echo moeten ondergaan (voor de galblaas ofzo) gevolgd door een ECG (electrocardiogram) en x-ray foto’s, bloedonderzoek (incl HIV en syphilis test), urinetest, fysisch onderzoek, oogonderzoek… Amai, ze hebben meteen een mooi dossierke kunnen opstellen, ik was op alles geslaagd!
Later op de dag ook mijn appartement te zien gekregen, deftig in orde, in een soort wijk met ‘n twintigtal blokken, allemaal vrij recent en netjes met autovrije banen en een ‘n paar parkwachterkes.
Dinsdag en woensdag alles in orde proberen brengen voor het appartement en dan donderdag de eerste keer gaan werken. Er zijn in Pingyang voorlopig voldoende problemen dus ik had meteen iets om handen 🙂 Vannamiddag voor mijn work permit langsgeweest met Selina en ‘s avond kwam ‘the cable guy’ mijn internet installeren. Selina was al naar huis dus daar stond ik dan met ‘n klein Chineesje en een groot communicatieprobleem. Bleek dat ie uiteindelijk wilde weten waar de voorziene netwerkkabels in de muur liggen… Internet bleek zo geinstalleerd te zijn… had ik zelf ook wel kunnen doen 🙂 Meteen cash vooruit moeten betalen voor 1 jaar internet! Het was de volle 130 euro ofzo, installatie inbegrepen…

Voor de rest, China valt wel mee 🙂 Het verkeer is (zoals overal in Azie) gewoon een ramp… Hoe ze hier rijden, ongelooflijk. Brommers en fietsen meestal zonder licht… Want “ja, er is toch al genoeg licht op de weg van de andere auto’s???” Voetgangers krijgen hier natuurlijk geen voorrang, hier geldt de wet van de sterkste, camions hebben dus ietsje meer voorrang… Mja, uiteindelijk, veel accidenten gebeuren er niet, iedereen is gewoon perfect op elkaar afgestemd en dan nog, de snelheid is veel te laag… Tenzij je met Selina in de auto zit en naar het werk rijdt over de highway, tis ‘n klein meisje met ‘n zware voet. En hoewel ze haar rijbewijs in Belgie waarschijnlijk al wel kwijt zou zijn, voel ik me toch redelijk op mijn gemak :s De highway Wenzhou – Pingyang bestaat hier uit 3 vakken, uiterst links de speedway, dan de slow driveway en tenslotte de hard shoulder. Vrachtwagens die ietsje sneller rijden dan de rest rijden dus maar links en ze blijven dat dan ook doen.. en de auto’s? die slalommen daar gewoon tussen. Knipperlichten zijn vaak een optie, flikkeren met de lichten en klaxonneren daarentegen zijn niet weg te denken…

En dan het winkelen, alles, echt alles (van Chinese makelij dan toch) is gewoon belachelijk goedkoop! Sommige huishoudelectro worden hier verkocht voor ‘n prijs waarvan je echt begint te twijfelen of het wel effectief werkt. Strijkijzer vanaf 10 euro? Stofzuiger vanaf 20 euro? Ik heb ze gekocht dus ik zal later wel laten weten of het blijft werken. Het moeilijke aan winkelen is wel dat ik niets kan lezen natuurlijk… Alleen al shampoo kiezen is een uitdaging…laat staan verschillende kuisproducten…mja, dat is natuurlijk wel het leuke eraan 🙂 ondertussen weet ik al hoe het ongeveer klinkt wanneer ze vragen “had u graag een zakske erbij gehad?”

Soit, morgen ga ik eens proberen het stadscentrum te vinden…voorlopig nog geen rijbewijs en Selina heeft de auto dus doe ik het maar te voet. Ik heb mijn adres in Chinees dus ik kan altijd met ‘n taxi terug (de andere richting uitleggen…die uitdaging ga ik nog niet aan) 🙂

Later meer!

Take care!

ps: rechts kan je via de knop “call me now”, me gewoon gratis ende voor niets bellen op mijn chinese gsm nummer, die je ook vindt op de “about” pagina.

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *