Xin Nian Kuai Le*

Zaterdagavond was het ‘springfestival* party’ van het werk. Een jaarlijkse gewoonte een paar weken voor het Chinese Nieuwjaar. ‘n Groot diner inclusief shows! Ik had me verwacht aan ‘n avondje gezellig tafelen met Rhyme, Selina en Co maar ik mocht aansluiten aan de tafel met Andre, de General Manager, de vice en ‘n aantal burgemeesters en ‘communist party officials’ van dorpen in de buurt. Na ‘n openingsspeech was het tijd voor de openingsdrink vanop het podium, zo’n piramide van glazen, je kent dat wel. Alle leuke mensen mochten mee op het podium, dus daar stond ik dan, ‘n beetje niet-wetend-wat-te-doen, voor ‘n 160 andere gasten… Ze hadden zich wel wat misgerekend met de drank, de glazen beneden waren nog leeg toen de fles (geen idee wat het was, kon de smaak niet thuisbrengen… :s) leeg was 🙂

Daarna was het tijd voor…yep, karaoke! Ze hadden me al de hele week gezegd dat ik ook iets moest zingen… waarop ik elke keer antwoordde “ok, so teach me!” maar op vrijdag wist ik nog steeds van niets. Had me eigenlijk al op het ergste voorbereid maar nu bleek dat ze me die afgang hadden willen besparen en ik mocht rustig aan tafel blijven eten. Alhoewel, zo rustig was dat tafelen ook weer niet… Wie wil er nu bij zo’n gelegenheden niet toosten met de grote baas? En ja, zoiets doe je niet alleen dus ikke mocht elke keer meedrinken. En wat dan wel? Chinese rode wijn, Great Wall of China… Pure bucht! En dan al die onbekende dorps-officials? Die brachten elke 2 minuten wel ‘n toast uit, dan schoten die plots recht, heffen het glas, ‘n hoop gebrabbel in het Chinees en hopla, ad fundum! Ja, want dat moet hier, je nipt hier niet aan je glas maar dat moet volledig leeg! Toen Andre een “special blend of wine” voor mij en hemzelf had laten aanrukken – wijn met cola- ben ik maar overgeschakeld op bier…

En toen Andre vertelde dat het eigenlijk de gewoonte is om als GM bij elke tafel dan ook ‘n kleine toast uit te brengen en mij uitnodigde antwoordde ik “ochja, why not?”… Amai, had ik dat effe onderschat! ‘t Is al even geleden dat ik nog ‘n cantus bezocht heb, maar ik moet toegeven dat die avond behoorlijk in de buurt kwam. Veel heb ik eigenlijk niet gegeten toen 🙂

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *