6 million RMB

Gisteren (yep, zondag*) kwam de vice vertellen dat we vandaag, maandag, zeker op tijd op het werk moesten zijn. Nu is dat voor mij nooit ‘n probleem, Alejandro daarentegen… Soit, het moest want er zou ‘hoog’ bezoek komen. We hebben vorig jaar blijkbaar redelijk wat taxen betaald en de lokale overheid kon dat best wel appreciëren en dus kwamen ze ons met ‘n bezoekje vereren. En wij, Alejandro en ik, moesten als buitenlander zeker aanwezig zijn. Rond een uur of 10 werden we dan naar de centrale toeganspoort geroepen en mochten we staan wachten tot er even later een busje kwam aangereden waar plots ‘n hoop Chinezen uitkwamen die ons allemaal de hand kwamen schudden.

Tv-camera erbij en gewoon “smile, you’re on camera!”… Er werd van onzentwege ‘n gigantisch bloemstuk bovengehaald en er kwamen er twee af met ‘n grote, bewerkte houten plaat met ‘n gouden Chinese tekst op…

Alejandro en ik moesten dat overnemen en showen voor de camera terwijl er van overal foto’s werden genomen. De Chinese tekst zou zoveel betekenen als “be good, be strong, collaborate” ofzoiets… En dan ook nog iets over het bedrag… Vergelijk het maar met zo’n grote kartonnen cheque van de Lotto ofzo. Minder dan twee minuten nadat die ‘officials’ binnenreden, waren ze alweer vertrokken. Waarschijnlijk naar de volgende die de lokale partijkas goed gesponsord heeft… Hmm, toch wel rare gewoontes hier…

* Met Chinees Nieuwjaar (Springfestival) krijgt iedereen officieel 3 dagen verlof maar omdat het dan ‘n beetje flauw is om dan de 2 overige dagen in de week nog te komen werken, hebben ze er ‘n speciale regeling voor uitgewerkt. Je werkt gewoon de zaterdag ervoor en de zondag erna et voilà, je hebt twee (2!) dagen verlof bijgekregen. Zo gaat dat dus hier, gewoon omdat het kan!

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

3 comments

 1. Hoi Ruben, Hoe gaat het ? ‘k Was al es op je site komen kijken maar nu toch een replyke nalaten. Wat een avontuur zeg dat je meemaakt ! Moet geestesverruimend zijn ! Je zal nu wel ondertussen vloeiend chinees praten, niet ? Alleszins, hier gaat alles z’n gangetje maar het circus pakt toch meer en meer uit met onvoorstelbare capriolen. Kan je dat fabriekje daar wat in goede banen sturen ? Geen idee hoe het daar aan toegaat. Heb wat gehoord maar is toch de ver van m’n bed show. Allez, doe het goed see ya ! Danny.

 2. zo’n officiële bedoening, dan nog wel in flashy K VIV-jongeren outfit 😀
  ‘t beste daar!
  grtz,
  Marijn

 3. Ja wadde,
  een ster in het verre China!
  mooi mooi!
  groetjes vanuit La Belgique
  kus
  Hanne

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *