Eekhoorn

Godverdomme, die Chinezen hebben nu echt geen greintje respect voor de natuur. Dat ze al te lui zijn om hun afval mee te dragen naar de eerst volgende vuilnisbak, dat wist ik al. En dat ze alles door hun autoraam naar buiten kieperen, dat was ook geen verrassing meer. Maar dat ze een verdwaalde eekhoorn die per ongeluk op het fabrieksterrein verzeild geraakte, met 15 man opjagen (en dan niet eens gecoördineerd, dwazen) en tegen shotten als het dan per ongeluk tegen iemands been aanloopt, is gewoon kei-zielig. Het kleine beestje was natuurlijk zo hard in de war en ongetwijfeld in survival mode maar toch lukte het iemand om het te klemmen onder een borstel. Shit, en dan nog ‘n andere typ die met ‘n las helm de keel probeerde vast te zetten. Wat ‘n bende kinderen! “Oh, but we want to catch it to keep it as a pet.” Dit was zo’n beetje het eerste wilde dier (buiten wat stadsmussen en één ooievaar) dat ik hier in China heb zien rondlopen en dan behandelen ze het zo. Ik dacht echt dat ze het wilden vangen om op te eten of te doden! Zodra ik wist wat er aan de hand was, heb ik snel de leiding gepakt want ik vreesde echt dat ze het zouden doodduwen, net zoals een 4-jarige een hamster ‘streelt’. Voorzichtig een emmer erover geplaatst, een kartonnen plaat eronder geschoven en voila, klaar om gerepatrieerd te worden! Hebben die spasten hier ook nog iets geleerd, miljaar, wat was ik lastig.

Wat het milieu betreft, daar hebben de meeste Chinezen die ik ken, het schi*t aan. Energie efficientie? Natuurlijk niet, energie is hier zo goedkoop (ik betaal per maand nog geen 10 euro aan electriciteit) dat dat nog niet nodig is. Recycleren? Ook onbekend, het enigste dat hier gerecycleerd wordt, zijn plastic flesjes want die kunnen nog verkoacht worden (het zijn dan ook de laagste klassen die zich daarmee bezig houden). Gevaarlijk afval? Gewoon alles op ‘n hoop, achter ‘n muurke kletsen en opgelost. De harsen die we gebruiken in onze ionen wisselaars worden na gebruik gewoon aan de overkant van de straat gekieperd. Ongelooflijk! Gisteren moesten ze ‘n pakking van ‘n pomp op onze luchtdroger vervangen en daardoor lekte er wat LiCl weg en in plaats van dat zoveel mogelijk te recuperen (voordat het op de grond valt). LiCl is niet bepaald gezond (vooral de Li-chromaten zijn kankerverwekkend) maar dat doet er niet toe, gewoon alles wegspoelen naar de riool en hun probleem is opgelost! Chinezen hebben zoiets van ‘voila, ik veeg voor mijn deur, alles netjes naar de buren toe en nu is het mijn probleem niet meer’. Zo trots dat ze zijn op hun grootsheid (ze hebben de Greatest Olympics gehad en nu is het de beurt aan de grootste wereld Expo ooit!) dat ze vergeten dat hun economische groei echt ten koste van hun eigen gezondheid gaat!

De centrale overheid laat graag uitschijnen dat ze bezig zijn met een vergroening van hun economie maar verder dan Beijing geraken die initiatieven vaak niet. En ze zeggen dat hier ook, dat hoe verder je van Beijing bent, hoe minder snel of sterk zulke dingen opgevolgd of geimplementeerd worden. Hun normen voor afvalwater bijvoorbeeld, terwijl het thuis de vervuiler is die betaalt, is het hier niet zo. Gemeentelijke overheden hebben een zeker quota ter beschikking en dat mogen ze verdelen over hun gebruikers. ‘n Beetje analoog aan CO2-emissie rechten, dat is thuis ook beperkt heb ik begrepen. Hier is het zo dat er bijvoorbeeld voor Pingyang -stel- 10.000 eenheden vervuiling mogen verdeeld worden. Als er dan 4 fabrieken zijn, dan krijgt elk er 2500. Maar als je dan als fabriek eigenlijk 4000 eenheden nodig hebt (gewoon omdat je zoveel water verbruikt en vervuilt) dan krijg je gewoon de nodige vergunningen niet. Je wil wel maar je mag gewoon niet meer water zuiveren dan de quota die beschikbaar zijn, je moet dus noodgedwongen illegaal water lozen. En de lozingsnormen? Die zijn misschien wel strikt maar niet volledig logisch. Thuis mag er bijna geen stikstof zitten in het water dat je loost (je bekomt dat door ‘n complex biologisch proces van nitrificatie (nitraatvorming) en denitrificatie om uiteindelijk stikstof gas te maken dat in de atmosfeer verdwijnt). Indien er teveel nitraten in het afvalwater zitten dan loop je risico op excessieve algengroei (en dode vissen als gevolg) en nitraten in drinkwater zijn giftig. Hier doet dat er niet toe, zolang je die eerste -relatief eenvoudige- stap in stikstofverwijdering maar gezet hebt.

De meeste van mijn buren mogen dan wel in dure Duitse wagens rondrijden en onroerend goed in cash kunnen kopen maar wat baat het als je niet eens het water uit de kraan zonder risico kan drinken. 🙂

Published
Categorized as China

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *