Tibet

Deze week stuurde Sofie me deze link door. China blokkeert nu alle Belgische chocolade omdat er ‘n te hoog gehalte citroengeel in zou zitten (in één enkel staal en ze hadden al -wow- 24 kg “vernietigd”). Naast de chocolade hebben ze ook Italiaanse alcohol, Nederlandse soyabonenpoeder en Spaanse zuivelproducten geblokkeerd wegens “ongeschikt voor consumptie”. Nu, das allemaal zever in pakskes natuurlijk.  Zou een reactie kunnen zijn op het feit dat de EU import van Chinese producten met melanine blokkeert -met 294.000 zieke babies en 6 doden niet meer dan normaal- maar eigenlijk gewoon reactie op het feit dat Sarkozy als ‘Chairman of the EU’ de Dalai Lama uitnodigde. En daardoor zijn ‘alle’ Chinezen woedend! Las in de krant dat uit ‘n enquete bleek dat 90% van de ondervraagde Chinezen dat niet tof vonden van Sarko en nu nog ‘n keer (vorige keer met de Olympische vlam die in Parijs aangevallen werd) de Carrefour willen gaan boycotten. Ze raken daar natuurlijk enkel hun eigen mee natuurlijk, tis niet dat de Carrefour hier massaal en enkel franse broden, kazen en champagne verkoopt… Vond die 90% nogal verdacht en wilde dat even checken met mijn Chinese collega’s. Want uiteindelijk, als uit ‘n enquete zou blijken dat ik bij 10% andersdenkenden hoor, dan zou ik me misschien ook laten beïnvloeden door die 90%… Selina hoorde zeker al bij die 90%, ze gaat nu -toch voor ‘n tijdje- alle Franse producten links laten liggen (naast de Japanse, daar moet ze ook niets van hebben –  buiten Sony dan, want die hebben goeie gsm’s). Gisteren onder de middag vroeg ik aan Rhyme wat zij ervan vond en ze vond het ook dwaas van Sarko dat ie de Dalai Lama gesproken had en ze stond ook achter de boycot. En toen -goed wetende dat dit nogal gevoelig ligt hier- verder beginnen vragen over Tibet. De Chinezen denken dus dat in Europa iedereen achter ‘n onafhankelijk Tibet staat terwijl het eigenlijk gaat over de rechten van de oorspronkelijke Tibetanen t.o.v de Han Chinezen die daar massaal naar zijn geëmigreerd. “De Dalai Lama is ‘n stoute meneer en Tibet hoor bij China. Punt.” Met de Chinezen spreken over Tibet is zoals met onze franstalige vrienden spreken over meer bevoegdheden voor de deelstaten, dat lukt ook slechts moeizaam 🙂

Dus dan blokkeren ze hun handelspartners maar… Ze gaan hun peren hier nog zien met de financiële crisis,  ze mogen op dit moment dan nog zowat de enigste economie zijn die nog positieve groei kent en hun handelsoverschot is allang niet meer zo groot geweest is (import ook gezakt natuurlijk) maar door de appreciate van de yuan het laatste halfjaar en consumptie in het Westen dat stilvalt moeten ze hun export gaan subsidiëren. Natuurlijk, zonder export ook geen subsidies… Buitenlandse investeringen worden in sneltempo verminderd, in November was dat al 36% minder dan ‘n jaar eerder. En laten nu net die twee laatste de motor zijn geweest voor de Chinese groei… Persoonlijk vind ik het dan niet echt gepast om wat te gaan ruziën over ‘n religieuze leider ergens in de Himalaya.

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *