Asia’s World City

Als Brussel de Hoofdstad van Europa is dan is Hong Kong de Hoofdstad van Azië. Wat ‘n cultureshock toen ik zondagavond terug landde in Wenzhou! Net als in Brussel het Frans de tweede taal is, zo is het in Hong Kong geen probleem je verstaanbaar te maken in het Engels. In tegenstelling tot hier waar een simple vraag als “Where’s the toilet? … Toilet?” meestal met ‘n verlegen doch vriendelijk lachske beantwoord wordt. Ondanks dat Hong Kong nu officieel tot China behoort, toch is de voormalige Britse aanwezigheid hier nog steeds te merken op straat. Wat een geciviliseerde mensen allemaal! Netjes in de rij staan aan de bushalte, allemaal spontaan rechts houden op de roltrap opdat de mensen met haast zonder probleem kunnen passeren, geen gespuuch op straat (“Don’t spread germs, don’t spit”), chauffeurs die stoppen voor ‘n voetganger (!!). En ja, ze rijden hier links.

Het openbaar vervoer in Hong Kong is gewoon ‘n droom! 🙂 Je geraakt met de metro zowat overal en het metronet is dan nog ‘n keer zo opgebouwd dat je vaak aan ‘n metrohalte niet meteen bovengronds moet maar dat je enkele honderden meters ondergronds kan wandelen om net in dat éne shoppingcenter uit te komen. Je met de bus verplaatsen is ook geen enkel probleem, elke bushalte heeft netjes een rit-schema uithangen en wanneer je de bus instapt betaal je gewoon met je prepaidkaart (zelfde als metro) of je kijkt op de display en je weet hoeveel cash je moet betalen. Nooit aanschuiven omdat dat oude vrouwtje haar portefeuille niet vindt. En als je met de bus of metro er nog niet geraakt dan heb je nog altijd de mogelijkheid een taxi te nemen. Zaterdag ben ik met de bus naar Aberdeen Harbour geweest, op het zuidelijk deel van Hong Kong Island, vroeger werd dit vooral gebruikt als veilige haven tijdens het typhoon seizoen en nu vooral een toeristisch gedeelte en het hart van de visindustrie in Hong Kong (vismarkt).

Zaterdag ben ik ook even naar Kowloon geweest, er zou daar het jaarlijkse outdoor computer festival zijn. Las er iets over in de krant en het leek me wel de moeite om te bezoeken. Wat een massa, ‘t zag daar echt zwart van ‘t volk! Was al content dat ik er levend uitgeraakte en al mijn spullen nog had want ‘t was eigenlijk nogal ‘n intieme bedoening bij momenten 🙂 En ok, ‘t was allemaal niet voor niets maar allemaal pakken goedkoper als thuis. iPod Touch 8gb, 180 €, iemand? Of nieuwe aluminium MacBook voor 900€? 🙂

Hong Kong heeft -voor zover ik weet- geen ‘natural resources’ en de economie draait daar vooral rond financiën. Ik snap echt wel waarom de Chinese markt nog steeds groeit en altijd zo’n sterke groei heeft gekend de laatste jaren. Als je hier buiten komt dan wordt je als het ware bijna verplicht te consumeren. Er is niet veel anders te doen, je kan er echt niet onderuit. De meeste winkels en diensten zijn hier ook 7/7 open. Geen enkel probleem om op ‘n zondagnamiddag even bij je internet/gsm provider langs te gaan of gewoon shoppen. Maar zelfs hier is de economische crisis voelbaar (let op, China Daily is ‘n staatskrant = ‘Daddy says…’).

In Hong Kong bijvoorbeeld zijn er nu veel ‘real estate agents’ die serieus met de piepers zitten denk ik. Enkele jaren geleden was het absoluut geen probleem om aan ‘n lening te geraken en onroerend goed kopen kon je bij wijze in de voormiddag en dan in de namiddag al met ‘n %-tje verkopen, ‘flipping‘ noemen ze dat. Doordat banken nu niet echt meer geneigd zijn om geld te lenen, is de vraag naar ‘real estate’ natuurlijk ook minder en de prijzen zijn in Hong Kong al serieus gedaald. Als je dan als immobiliënmaker niet over voldoende cash beschikt (wat met ‘flipping’ vaak het geval is) kan je de boeken wel toedoen…

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *