Shanghai is not China!

En met die gedachte heb ik de voorbije 3 dagen Shanghai bezocht. Dat het zondagavond “Chinese New Year’s Eve” was, was misschien mooi meegenomen… Ik had ‘n hotel geboekt vlakbij People’s Square op Nanjing East Road, de belangrijkste winkel-wandelstraat in Shanghai en in de jaren ’30 bekend als ÊÊn van de ‘World’s Seven Great Roads’. People’s Square ligt niet zo ver van The Bund, een andere trekpleister in Shanghai en ligt aan de oever van de Huangpu river. Gezien het panoramische uitzicht vanop The Bund dacht ik dat dit dÊ uitgelezen plaats zou zijn om ‘wat vuurwerk’ te zien. Nu zie ik hier in Wenzhou ook wel elke dag vuurwerk maar dat is eerder storend dan mooi om te zien. Ik hoopte een geweldige climax van vuurwerk te zien en te horen zo rond 12u middernacht. Maar helaas, ik was vergeten dat de Chinezen zeer ongeduldige mensen zijn en dus was het al de hele avond ‘van datte’. Overal hoorde je keiharde knallen en zag je lichtflitsen boven de skyscrapers uitkomen. Als je niet wist dat het over vuurwerk ging, je zou bijna gaan denken zijn dat je in ‘n oorlogsgebied zat 🙂

Eigenlijk heb ik zowat de hele avond ‘rondgehangen’ in de omgeving van The Bund en mensen geobserveerd. Ik had ‘n beetje te grote verwachtingen over Chinees Nieuwjaar, een Chinees volksfeest dat de grootste weerkerende menselijke migratie teweeg brengt… Had gedacht overal van die Chinese drakendans-toestanden te zien maar ik vrees dat ik daar ‘n beetje verkeerd geinformeerd was 🙂 Anyway, The Bund was wel leuk om te zien. Ik was niet de enigste die er dacht de avond te spenderen en overal zag je mensen allerlei brol verkopen… Dit jaar is het het jaar van de os en verkochten ze overal van die lichtgevende hoornen, of van die warme hoofddeksels in de vorm van koe… Of van die vuurstokjes, zoals je die ook wel ‘n keer op ‘n verjaardagstaart vindt… De winstmarges daarop moeten exuberant zijn! Omdat je enkel iets kan verkopen door te laten zien wat je verkoopt, zitten die verkopers constant met zo’n brandend vuurstokje rond te lopen… 🙂 En dan heb je nog de lantaarns, ‘n soort papieren luchtballons, waar je eerst je wensen voor het komende jaar opkrabbeld en dan met ‘n brandend kooltje eronder opwarmt en dan in de lucht laat gaan. Niet geheel ongevaarlijk aangezien die dingen redelijke hoogtes kunnen bereiken en er 2 luchthavens op minder dan 20 km liggen… Ik zou niet graag zo’n ding in ‘n vliegtuigmotor zien verdwijnen! En zo dachten de lokale flikken er ook over… Ze waren met ‘n stuk of 10-15 en ze ‘controleerden’ de hele Bund. Telkens er ergens een lantaarn dreigde airborn te geraken, zag je zo’n typ door de mensenmassa stormen, recht op de lantaarn af, klaar om het vuur te doven 🙂 Toen ze op ‘n gegeven moment dachten alles onder controle te hebben, waren er toch ‘n paar ingeslaagd een aantal lantaarns vlak achter elkaar van de grond te laten komen 🙂 Ochja, ‘n kat en muis spel! Zo ook met de ‘dealers’, die zich natuurlijk in ‘bendes’ georganiseerd hadden… Maar diegenen die gepakt werden, werden met grote show afgevoerd… Tja, dat gebeurt er in China met de stoute jongens 🙂

Het was bijna 12u en ik had me op de eerste rij gezet om ‘n goed zicht te hebben op het vuurwerk dat ik hoopte te zien aan de andere kant van de rivier, rond de Oriental Pearl Tower en de Jinmao toren… Maar ‘t bleef daar redelijk stil. Er werd niet eens afgeteld…Tss 🙂 Overal, in eender welke richting daarentegen zag je wel vuurwerk en massa’s vuurwerk. Nog nooit zoveel vuurwerk gezien! Misschien maar goed ook dat ze niet allemaal op elkaar gewacht hebben… 🙂

Ze hadden me hier in Wenzhou al verschillende keren gewaarschuwd dat met Chinees Nieuwjaar alles en iedereen op z’n gat lag. Alle winkels zouden gesloten zijn, je kon maar beter zorgen dat je voor ‘n week eten in huis had… In Shanghai daarentegen ging alles zijn gewone gangetje, alle winkels waren open, op straat zag het zwart van ‘t volk… ‘t Was zelfs bij momenten te druk om gezellig te zijn.

Volgende maand ga ik opnieuw naar Shanghai maar dan met papa en mijn broer. Dan mogen jullie je verwachten aan ‘n meer toeristisch ‘schrijfsel’.

Klik hier voor meer foto’s (Google’s Picasaweb)

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

1 comment

  1. Hey Ruben,

    dat is kei braaf van u van al mooi op verkenning te gaan in Shanghai. Doe uw huiswerk maar goed en zoek de leuke plekjes in Shanghai al maar, want als ‘t lukt zijn ik en Lieselot er in mei.

    groetjes

    Kris

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *