Zo zijn Chinezen (2)

Wow, vorige week ‘n shocking discovery gedaan… Ronny nodigde Ifor, Rhyme en mezelf uit om ‘s avonds te gaan eten. Tijdens het eten kwam toevallig het onderwerp ‘zwarten’ ter sprake en nu bleek dat de Chinezen in het algemeen absoluut niets moeten hebben van zwarte mensen (negers is politiek incorrect, niet?). “Zwarten zijn lui en die stinken”, zei Ronny waarna Rhyme hem aanvulde met “Ja,  en die echt hele zwarte, die zijn gewoon degoutant. Het enige wit dat je ziet zijn hun ogen en hun tanden”. Noord-Afrikanen vallen nog wel mee, volgens hen, die zijn dat ook eerder bruin en de mensen in Zuid-Afrika die mogen ze nog wel het liefst van alle Afrikanen (die zouden over het algemeen ook ietsje rijker zijn). Over vooroordelen gesproken! Ronny zei wel dat ie vroeger op het schip (hij was er onderhoudsingenieur) met zwarten gewerkt had en dat was niet zo geslaagd. Dat begon, zo zei ie, op de eerste dag: “Sir, I like your jacket, I give you 5 dollar, ok!” waarop Ronny ‘n negatief antwoord gaf en die zwarte ‘n beetje pissed off zou zijn geweest.

Vragend naar de oorzaak van die vooroordelen werd er mij verteld dat heel wat jaren terug er ‘n aantal Chinese officials naar Amerika zouden geweest zijn en daar gezien hadden dat de gevangenissen voornamelijk gevuld zouden zijn met zwarten, dat die zwarten zich nogal snel tot de criminaliteit wenden en dat ze vrijwel allemaal drugs gebruiken. Kwamen die officials terug naar China waarna ze via hun goed werkende brainwash machine (de media dus) die dwaze ideeën gingen verspreiden en de Chinezen, zo goed gelovig als ze zijn, waren er helemaal mee weg!

Ik kon dat allemaal moeilijk geloven en vroeg de dag erop aan Selina wat ze daarvan vond… Bleek dat  ze de standpunten van Rhyme en Ronny deelde… Het woord racisme kennen ze ongetwijfeld niet, gewoon al het feit dat je woorden als ‘stinken’ en ‘degoutant’ gebruikt wanneer je het over mensen hebt… Zo jammer! ‘Politiek correct zijn’ kennen ze hier ook niet echt…

Tina, een Chinese vriendin waarmee ik openlijk over al het slechte van China kan praten wist me dan ook nog te vertellen dat Chinezen zwarten niet graag hebben omdat de mensen in Afrika vroeger allemaal slaven zijn geweest en “al dat ‘klasse-gedoe’, ja, dat kan toch niet he”… Ai, hoorde ik daar toch ‘n licht communistisch ondertoontje… “En ja, Chinese keizers hadden vroeger ook wel ‘n massa dienaren maar dat was toch anders…” Maar, geen nood, ookal moeten ze er niets van hebben, “Afrika is een arm ‘land’ en als ze dan toch door iedereen aan de kant geschoven worden dan moet China ze toch helpen he”. China zou Afrika mee willen helpen ontwikkelen zodat de Afrikaanse landen samen als ‘n grotere economie kunnen doorwegen op het internationale toneel… Yeah right, uitbuiting kan dat ook wel genoemd worden, net zoals sommige koloniale grootmachten dat geprobeerd hebben in het verleden. Ik heb dan nog geprobeerd te vertellen over de Europese regel dat we 0,x % van ons BNP aan ontwikkelingshulpsamenwerking geven en dat slavernij vooral ‘n  Afrikaanse exportbezigheid was…maar ik ging ‘n beetje te zeer in het offensief denk ik want het werd stil aan haar kant…

Chinezen voelen zich toch wel ‘n beetje superieur aan de rest maar om hun nationale eenheid niet te verstoren wordt er hier nooit met ‘n woord gerept over racisme…

En nu even totaal iets anders. Ben sinds vorige week terug beginnen joggen en heb ontdekt dat er nu met het mooiere weer ‘s avonds nog heel wat mensen zich op straat begeven… om achteruit te lopen/wandelen… Tja, een of andere offical zal ooit wel in de krant hebben laten schrijven dat ze daar ‘n lekkere kont van krijgen zeker? 🙂

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *