One world, one dream

Vroeger één van de drie gouden weken in het Chinese jaar (naast Nieuwjaar en National Day), nu slechts één dagje vrij op 1 mei maar desalnietemin ideaal om met Kris en Lieselot af te spreken in Beijing! Ze gaan 3 weken in China rondreizen van Beijing richting Xi’an om wat aardewerk te bekijken om vervolgens verder naar het zuidelijk binnenland te trekken om panda’s te spotten in Chengdu, een cruiske op de Pearl River en om tenslotte te eindigen in Hong Kong. Wou dat ik mee kon maar er moet hier ook gewerkt worden natuurlijk!

china-discoverySoit, op zaterdag ochtend stond ik Kris en Lieselot op te wachten op Beijing Capital Airport. Zalig om bekenden tegen te komen aan de andere kant van de wereld! We zouden in het ‘Qian Men Youthhostel’ een 500m ten Zuiden van het Tian Men plein verblijven, een hele leuke hostel, ‘n echte aanrader! (240 RMB/kamer van 3pp met eigen badkamer). Ideaal gelegen op 800 m van de Verboden Stad, het Mausoleum van Mao (misschien wel interessant voor die talloze communistisch gebrainwashte zieltjes maar niet voor mij), een paar authentieke hutongs (die ze nu allemaal in sneltempo aan ‘t “modernizeren” zijn²) en nog een rits musea.

De zaterdag zelf nog hebben we de Verboden Stad bezocht, een gigantisch complex waarvan de bouw in de 15e eeuw voltooid werd en was de plaats waaruit de Ming en Qing dynastie hun immense rijk bestuurden. Omdat niemand de stad mocht binnenkomen of verlaten zonder toestemming van de keizer kreeg het al gauw de naam ‘Verboden stad’. Best wel knap om te zien maar ‘t is vooral doordat het zoveel gebouwen zijn en de keizerlijke verhaaltjes die erbij horen dat het zo’n faam gekregen heeft.
Zondag hebben we dan ‘n trip met het hostel gemaakt naar het stukje muur in de buurt van Simatai. Echt geweldig!
Dit is een stukje muur van een kilometer of 8 dat nog het beste de verschillende architecturale kenmerken toont van de muur zoals ie tijdens de Ming dynastie gebouwd is. Het stukje dat wij gedaan hebben, bestond uit een 35-tal wachttorens. Het staat op de erfgoedlijst van de UNESCO en nu weet ik niet of dat echt zo de bedoeling is maar op sommige stukken was het best wel gevaarlijk om de trappen op of af te gaan. Geen reling, losliggende stenen, grind, je zou voor minder in ‘n rolstoel kunnen belanden. Maar het uitzicht is best wel de moeite! Het weer was prachtig, vergelijk het met ‘n droge, warme (28°C) zuiderse zomerdag ofzo! Ik had genoeg water voorzien (die keer dat Bart en ik in Indonesië op het heetst van de dag besloten zonder kaart een vulkaan te beklimmen en water ‘vergeten’ waren -het zou tenslotte niet zoo lang duren- was ik nog niet vergeten :-)) maar er was overal op de muur wel water te verkrijgen (tegen ‘n prijs die niet hoger lag dan in de winkel, de stoemerikken). Ijswater dan nog wel… Voor zij die na het zien van deze, deze en deze foto‘s er ook over denken de volgende keer in Beijing dit stukje cultuur te willen ontdekken…’t Is niet voor tere voetjes, ik ken er eentje die de volgende dag ‘n beetje last had om trappen op te gaan! 😉

Op maandag hebben we dan nog het Zomerpaleis bezocht, weer zo’n extravagant bouwwerk van een Chinese keizer. Het domein deed al eeuwen dienst als buitenverblijf van vele keizers voor haar maar Cixi (keizerin-weduwe) liet dat eind 19e eeuw netjes uitbouwen tot wat het nu was. Natuurlijk, ook vroeger ging enkel de zon voor niets op en dus was er ‘n hoop geld nodig…Geld dat normaal gezien gebruikt zou worden voor het vernieuwen en uitbouwen van de Chinese vloot werd gebruikt voor de (uit)bouw van dit Zomerpaleis. Gevolg: Chinezen stonden erbij en keken ernaar terwijl de Engelsen hen tijdens de opiumoorlogen over de voeten liepen…

Eén iets wat me wel geweldig stoorde tijdens mijn bezoek aan het Zomerpaleis (en ook ‘n paar andere dingen in Beijing zelf) is het feit dat op heel veel info-bordjes -als eerste zin- geschreven staat “and this palace was plundered or burned down by the French or British in the 1860’s” of “plundered or destroyed by the ‘eight-powers-allied-forces‘ in 1900″… Dat de Fransen en Britten hier tijdens hun koloniale expansie stoute dingen gedaan hebben, ok maar dat ze de feiten van 1900 (Boxer Rebellion) aanhalen om subtiel haat te zaaien tegenover de Fransen en Britten… Die Boxer Rebellion (ik heb het ook moeten opzoeken) was ‘n reactie tegen ‘n opstand van Chinezen die tegen alles wat Christelijk en Westers (imperialistisch) was. Op ‘n gegeven moment konden buitenlandse diplomaten en burgers, Chinese Christelijken en soldaten niet anders dan zich terugtrekken in buitenlandse ambassades. Als reactie hierop sturen oa Frankrijk en Groot-Britannië troepen om orde op zaken te stellen, plunderen ze hier en daar per ongeluk en dan krijg je dit… Tss… Ochja, in Tibet doen ze ‘t zelfde en daar moeten wij maar ‘n keer zoiets van proberen te zeggen… Zo zie je maar, ‘that good old censorship is still working’…

Zie voor meer foto’s over de muur hier.

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

1 comment

  1. Ruben,

    Het is toch altijd leuk om die berichten van jouw te lezen.

    Groetjes Johnny.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *