Mijn collega’s

Zucht, zucht en nog eens zucht! Met alle respect maar Chinezen zijn toch nog ‘n heel eind verwijderd van waar wij staan! Deze morgen nog ‘n discussie gehad over ons nieuw afvalwatersysteem dat 3000 m³ afvalwater per dag zou moeten zuiveren tot Grade 1 kwaliteit (nog beter zuiveren zou drinkbaar water zijn). Aangezien er in de fabriek zowel hoge als lage pH stromen op verschillende plaats en tijdstip bestaan, worden die eerst samengebracht in een soort van neutralisatie bekken van 800 m³. De pH in dat neutralisatiebekken zou ongeveer neutraal moeten zijn maar sinds het ontwerp van het afvalwaterzuiveringsstation zijn onze productieomstandigheden licht gewijzigd. Zo gebruiken we nu bijvoorbeeld meer zuur dan base in de voorbehandeling van de grondstoffen met als gevolg een gemiddeld te lage pH in het neutralisatiebekken. Op zich geen enkel probleem aangezien er later in het proces de mogelijkheid bestaat om base of zuur toe te voegen om de pH verder te neutraliseren. Dit kan door NaOH of Ca(OH)2 toe te voegen waarbij de eerste tot 7 keer duurder is dan de laatste maar op ‘n hogere concentratie kan gebruikt worden (en dus minder opslag nodig is) en het tweede kan aanleiding geven tot neerslag vorming (slib). De klant (niét de Chinezen, wel Vilvoorde) wil uiteraard graag de goedkope Ca(OH)2 gebruiken want dat kan ‘n aanzienlijke besparing zijn. Die Chinezen echter, die hebben ‘n ander idee…

Elders in het proces gebruiken we NaOH om onze grondstoffen te behandelen (‘n paar dagen laten weken in ‘n bad van 4% NaOH) en aangezien dit nogal ‘n hoge kost is willen we graag de gebruikte chemicaliën hergebruiken voor ‘n volgende batch grondstoffen. Maar blijkbaar hebben ze in het verleden ‘dat ook al gedaan en toen stonk de gelatine’ en eigenlijk willen ze dat niet graag opnieuw doen. En hier flippen ze soms als ik het er gewoon al over heb om dingen uit te proberen. Die denken al snel dat ik iets wil wijzigen tegen hun goesting in (meestal is dat wel zo maar dan is dat besluit gebaseerd op wetenschappelijke argumenten en niet op ‘gevoel ‘of ‘ervaring uit het verleden’). Wat willen die Chinezen nu? De NaOH in het productieproces niet hergebruiken want we hebben toch ‘n hoop nodig om de pH te neutraliseren in het afvalwater! Op dit moment gebruiken we inderdaad ‘n hoop NaOH om het afvalwater te neutraliseren maar dat is omdat de Ca(OH)2 nog niet gereed is.

Kostenbesparing staat hier nooit op de eerste plaats, althans niet bij de gewone Chinees die nochtans bij de ‘managers’ wordt gecatalogiseerd (veiligheid is nog zo’n ding dat vaak over het hoofd wordt gezien).

Persoonlijke hygiene is belangrijk in de food industry en hier is dat ‘n leuk toverwoord. Zo hebben we nu plots heel wat besmettingen in de gelatine van E. coli (voorheen werd het gewoon nooit gemeten) en dat is eigenlijk ‘n darmbacterie. Zoiets zou normaal gezien niet makkelijk in de gelatine terecht mogen komen. Ik stelde voor om overal dispensers te hangen waar je snel even wat ontsmettende alcohol op je handen spuit vooralleer de witte (hygienische) zone’s te betreden. Wat stellen de Chinezen voor? “Goh, eigenlijk, als die operatoren naar het toilet gaan, dan zouden die eigenlijk eerst hun werkkleren moeten uitdoen, hun gewone kleren moeten aandoen en dan omgekeerd wanneer ze terug de witte zone’s binnengaan…Want ja, die kleren zijn toch ook niet netjes na toilet gebruik?” Djeezus, dat ze eerst eens proberen het handen wassen door te drukken? Die gaan soms gewoon van zwart naar wit zonder te beseffen dat er vaak ook ‘n grijze zone is. Ik word er soms ambetant van en nu na ‘n jaar durf ik ook wel ‘n keer lastig te worden! Met hun gezever altijd!

Energie besparing is nog zoiets. Mr. President Hu Jintao is overal aan het verkondigen dat China naar een minder ‘carbon intensive economy’ wil gaan maar daarvoor moet ie eerst de mensen deftig opleren. Overal -althans in Wenzhou- is enkel glas de standaard! Zelfs een collega ingenieur had ‘n keer lachend gereageerd op mijn opmerking dat als heel China dubbelglas zou installeren, het al heel wat CO2 uitstoot kon besparen. Hij reageerde “jama, jullie daar, in het koude België, dat is normaal, maar hier is het niet zo koud”… Damn, ze zitten hier wel 4-6 maanden op ‘n jaar met de airco aan! Dubbel glas is natuurlijk niet enkel om de koude buiten tehouden maar dat gaat er hier niet meteen in.

Nog ‘n voorbeeldje over energiebesparing. We hebben net ‘n nieuwe stoomboiler gekregen (eentje op kolen, gas ligt hier nog niet) en er bestaan allerlei trukjes om die efficienter te maken. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van ‘n economiser (een warmtewisselaar die hete verbrandingsgassen gebruikt om water op te warmen dat naar de boiler gaat). Een ander leuk iets is een soort van ontgasser dat zuurstof en andere gassen (stikstof) uit het water haalt omdat zuurstof op hoge druk en hoge temperatuur zeer schadelijk is voor de binnenkant van de boiler. Die hebben ze moeten installeren omdat het moest van de overheid maar ze denken er niet echt aan om die te gebruiken want het gebruikt stoom en je hebt er wel wat verliezen op. Maar in feite zijn die verliezen te verwaarlozen met wat deftige isolatie en onderhoud op de ontluchtingsklep. Ik stelde voor om ‘n soort warmtewisselaar te installeren (die de efficientie van de volgende stap in warmterecuperatie verhoogd) maar daar is ‘den onderhoud’ niet echt mee akkoord. Dan beginnen ze weeral te schermen met ‘verantwoordelijkheid’ en de overheid die alles moet goedkeuren en blablabla. Mijn idee was gewoon ‘n voorstel (en met de huidige opstelling ook echt wel ‘n energiebesparing) maar ze voelden zich weer alsof ‘de laowai’ (buitenlander) ‘n idee wil opdringen… Ze zouden het gewoon liever niet doen want stel u voor dat dat stuk gaat, wie is dan uiteindelijk verantwoordelijk? Laowai zit terug in het buitenland… En ohja, als er dan ‘n moment is waar er aan kosten gedacht wordt, dan is het in dit geval, want uiteindelijk moet de leverancier van die installatie dat maar betalen maar die wil niet of die voelt geen druk meer omdat ie toch net zijn laatste betaling ontvangen heeft.

Nog iets waarbij er wel aan kostenbesparing gedacht wordt… Even terug beginnen over het afvalwater… Iemand wist me te vertellen dat het misschien niet zo’n slecht idee was om te besparen op de chemicalien en neen, niet door minder water te verbruiken/vervuilen of ‘n beter lozingsbeheer in de fabriek maar gewoon door maar 2000 m³ per dag te zuiveren in plaats van de 3000 m³ waarvoor het ontworpen is. Ik viel bijna omver en zakte tegelijkertijd in de grond van schaamte… Weer’n ongelukkig voorbeeld van hoe Chinezen eerder geneigd zijn het gevolg aan de te pakken maar zeker niet het probleem bij de wortel te onderzoeken en aan te pakken. Verschrikkelijk!

Published
Categorized as China Tagged

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

2 comments

  1. Blijven lachen altijd blijven lachen. Leuk om nog eens iets van je te horen ook al is het niet altijd met goed nieuws.

    Groetjes.

  2. Amai Ruben,

    Blij dat ge uw hart eens hebt kunnen luchten? Want als ik dit allemaal lees voel ik uw frustratie tot hier.
    Hopelijk hebt ge na 1 jaar die chinezen toch al een beetje geleerd wat de grijze zone is in de procesoptimalisatie!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *