e-Banking

Welwel, heb ik weer wat bijgeleerd hier! Omdat ik ‘n exit-strategie nodig heb voor mijn cash geld hier, dacht ik er vorige week aan om gewoon een Visa kaart aan te vragen zodat ik bij een gunstige wisselkoers thuis regelmatig geld van mijn Chinese rekening kan halen. Dat was op zich geen probleem zeiden ze in de bank en voor een limiet van 1000 euro/maand was een uittreksel van de laatste 3 maanden voldoende (vanaf 5000 euro/maand moet je ‘n bewijs van tewerkstelling leveren). De bankbediende deed extra haar best en vulde een gewenste limiet van 2000 euro/maand in. Deze aanvraag zou dan naar weet-ik-veel-waar gaan ter goedkeuring en 20 dagen later (!) zou ik mijn kaart gewoon mogen afhalen…Nu ja, ‘t was te mooi om waar te zijn, welke bank geeft een buitenlander nu ‘n kredietkaart van 2000 euro goed wetende dat die persoon over 2 maanden vertrekt? Ik had het nochtans duidelijk gemaakt dat ik die kaart enkel in België wilde gebruiken maar dat bleek uiteindelijk geen probleem te zijn tot 2 dagen later. Het accounting department kreeg ‘n telefoon van de bank met de vermelding dat ze ‘n bewijs nodig hebben dat ik hier werk (‘n ‘leeg’ papier met ‘n keurige rode stempel op) want zo zegden ze, het bedrijf zal garant moeten staan voor mijn krediet… en dat by the way, mijn kaart geblokkeerd zal worden wanneer ik het bedrijf verlaat… Ja, sh*t zeg, hadden ze dat niet van tevoren duidelijk kunnen maken?

Geen probleem, altijd een back-up plan dus ik dacht gewoon thuis mijn Chinese bank kaart uit te proberen en tegelijkertijd e-banking aan te vragen zodat ik in geval van nood toch nog via via een internationale overschrijving kan doen. Ik dus terug met Rhyme naar de bank en ‘n hele papiermolen (dubbeltjes, kopiën van paspoort, hier tekenen en daar iets invullen) gestart voor dat online banking. Ze werken bij ICBC met ‘n soort van usb-stick met ‘n chip in die uniek is aan de gebruiker en om in te loggen heb je gewoon je kaartnummer en een wachtwoord nodig. Dat wachtwoord moest je instellen op ‘n pc in de bank en was redelijk complex, eerst moest ik ergens inloggen met mijn pincode, dan ‘n nieuw wachtwoord kiezen en dan nog ‘n ander voor die usb-stick. Voor de rest zou ik thuis op mijn pc nog iets moeten installeren en het zou moeten werken. Zou moeten werken… Het werkt enkel op Internet Explorer en je moet 2 ActiveX modules installeren naast drivers voor de usb-stick (die dan nog varieren per type) en een ander .exe bestand… Eens ik dat allemaal geinstalleerd had, probeerde ik dan in te loggen om gewoon de melding te krijgen dat paswoord en gebruikersnaam incorrect zijn. Bellen naar ICBC helpdesk hiel niets (ze wilden van mij weten waar het probleem precies lag) en na 3 keer proberen, wordt uw internetbanking ‘n dag geblokkeerd en na 10 keer moet ge opnieuw naar de bank om het te resetten… Ik dus zaterdag naar ‘n ICBC kantoor in Wenzhou om te vragen mijn paswoord even te resetten maar dat kon niet… Ik moest daar tot maandag voor wachten omdat die persoon die dat kan, niet in het weekend werkt…

Vandaag dus opnieuw naar de bank om het paswoord te laten resetten. De ‘counter consultant’ in de lobby wilde eerst even testen of het niet werkt op de pc van de bank. Ik vul mijn gebruikersnaam en wachtwoord in et voila, login geslaagd! “Niets aan de hand, next!” Vraagt dat meiske mij of er hoofdletters in mijn wachtwoord zitten. “Natuuurlijk!” “Ah, maja”, zegt die, “dit is allemaal kleine letters – wijzend naar het caps-lock ledje dat niet oplicht”… Het klopte gewoon niet, op de bank lukt het en thuis niet… “Misschien typ je het verkeerd in ofzo?”… Tot ik probeerde mijn wachtwoord in te vullen in ‘n zoekvenster zodat ik kon zien of alles wel correct was… Ondertussen kwam de guard langs en vertelde terloops, “ja, euhm, die letter C doet het niet echt.” Dus ik zat heel die tijd een correct wachtwoord in te vullen maar het toetsenbord in de bank (waar ik mijn initieel wachtwoord invoerde) werkte niet naar behoren zodat mijn wachtwoord 1 letter miste en het thuis ook niet werkte…

K*tbank.

🙂

Published
Categorized as China

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *