Keeping up appearances

Onze wachters zijn er zelfs 'n keer in geslaagd de Chinese vlag onderste boven te hangen...prutsersSh*t! Ik krijg echt ‘t schi*t van die Chinezen! Meer dan ‘n half jaar heb ik mijn tijd gestoken om hier het afvalwater station op orde te krijgen, urenlang gediscussieerd met Qinghua (de ontwerpers) over het design dat in mijn ogen inferieur (en niet werkend) is en wat er dan wel gedaan moet worden om het werkend te krijgen. Keer op keer wil Qinghua wel luisteren maar niet handelen naar mijn ideeën. Steeds vragen ze meer tijd om hun ding te doen maar ik zie de laatste maanden weinig verbetering (vooral dan op het vlak van stikstofverwijdering). En nu wil het toeval dat de centrale overheid in Beijing ontdekt heeft dat hun investering voor het gemeentelijke afvalwaterzuiveringsstation in Pingyang niet doet wat het zou moeten doen. Beijing belt met Wenzhou en laat weten dat ze pissed zijn waarop de stad Wenzhou naar Pingyang belt en vertelt dat alle projecten stilgelegd worden totdat ze hier hun afvalwater op orde hebben. Het probleem dat ze hier hebben, is dat de riolering van ‘t stad niet deftig aangesloten is op het gemeentelijke afvalwater (er is onvoldoende vuilvracht) en dus vond de lokale overheid er niets beters op dan de grote industriële vervuilers ‘aan te porren’ hun afvalwater te verbinden met het stadsafvalwater. Op zich geen probleem want we hebben meer afvalwater dan ons quota toestaat. Het probleem is ‘n beetje dat de gemiddelde Chinees echt niet geinteresseerd is in het milieu en in plaats van dit als ‘n opportuniteit te zien en ineens dubbel zoveel afvalwater te zuiveren en tenminste ethisch correct te handelen, zien ze dit hier ‘n beetje als ‘n kostenbesparing. Er is geen volk, electriciteit en chemicaliën meer nodig voor ons 1 jaar oud en miljoenen RMB kostende afvalwaterstation en het is goedkoper om direct aan het gemeentelijk afvalwater te leveren. Het EPB (Environmental Protection Buro) kan ons nu niet langer treiteren want we zijn in principe verlost van de lozingsnorm… Dat betekent dus ook dat we geen schrik meer moeten hebben dat de overheid ons bedrijf komt sluiten omdat we niet correct bezig zijn (we houden ons eigen alvalwaterstation als ‘n stok achter de deur)… Ik zou er nog zoveel over kunnen vertellen maar best niet online dan 🙂

Published
Categorized as China

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

1 comment

 1. Tja Ruben,

  Na zoveel inspanningen voor dit waterzuiveringsstation is dit wel een teleurstelling.
  Ik herinner mij van vroeger dat zoiets ook is voorgekomen in Zonhoven met een bedrijf.
  Zou dit deel uitmaken van een leerproces?
  Afin binnen enkele dagen ben je in België.

  Papa

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *