Hong Kong

Wel, zoals al eerder geschreven, ik moest en zou naar Hong Kong gaan om mijn employment visa, ook wel Z-visa, aan te vragen. De enigste directe vlucht vanuit Wenzhou is op de middag en ze hebben twee dagen nodig om het visum in orde te krijgen dus ik vertrok woensdag richting Hong Kong. In Wenzhou hebben ze ‘n hele mooie nieuwe terminal gebouwd die onlangs is opengegaan…Helaas pindakaas, die terminal is enkel voor binnenlands verkeer. Voor alle buitenlandse vluchten vanuit Wenzhou (= 1 vlucht per dag naar Hong Kong) gebruiken ze nog steeds de oude terminal. Na ‘n uur vertraging -zonder reden- toch vertrokken en rond ‘n uur of 2 toegekomen in Hong Kong.

Hong Kong bestaat uit enkele grote eilanden -Hong Kong Island, Lantau Island, Kowloon Peninsula en the New Territories- en ‘n 260 andere kleine eilandjes en heeft met ‘n kleine 7 miljoen inwoners op ‘n 1100 km² een van de hoogste bevolkingsdichtheden van de wereld. Hong Kong werd in 1841 door de Britten bezet nadat China weigerde om opium in te voeren (leidde tot de eerste opium oorlog). In 1898 kreeg Groot Brittanië een ‘lease’ van 99 jaar op het door hen toen bezette land. Hong Kong diende als ‘n soort strategische uitvalsbasis maar ook als ‘n belangrijke haven. In 1997 werd Hong Kong terug aan China gegeven en sindsdien is Hong Kong ‘n ‘Special Administrative Region’ met ‘n zeer grote autonomie.

Woensdagnamiddag met de trein van de luchthaven naar Hong Kong Vind ik persoonlijk 'n hele geslaagde foto! :)Island gegaan, richting hotel om dan meteen naar het Chinees Consulaat te gaan. Dat sloot om 17u dus ik dacht rond 16u wel te laat te zijn maar neen, het was mijn lucky day! Ik mocht nog ‘n nummertje pakken en dan gaan zitten, met slechts 111 wachtenden voor mij! Ik had alle papieren bij dus visa aanvraag ging vlotjes.

De eerste avond heb ik de metro maar ‘n beetje uitgetest en richting Central Station gegaan waar ik de foto hier links heb gemaakt. Lijkt ‘n beetje surrealistisch vind ik maar toch best geslaagd 🙂 Hong Kong is eigenlijk wel knap gebouwd, omdat land hier de beperkende factor is, zie je overal gigantische skyscrapers, wegen met tunnels en bruggen, overal voetgangersbruggen/tunnels.

Gisteren dan ‘n beetje site seeing gedaan. Zo heb je hier de langste ‘roltrap’ ter wereld. Omdat hier tegen ‘n grote heuvel aangebouwd is, ligt ‘n deel van de stad op grotere hoogte en om het de mensen wat makkelijker te maken (en ook omdat de capaciteit van hun wegennet te klein is) hebben ze dan maar roltrappen aangelegd naar de zogenaamde ‘Mid-Levels’. Ik heb die dan maar tot boven genomen maar natuurlijk ‘What goes up, must come down’…en die roltrappen werken hier maar in 1 richting (‘s ochtends naar beneden en de rest van de dag omhoog)… Onderweg naar beneden in de wijk SoHo (South of Hollywood Road) iets gegeten. Heel gezellige wijk, allemaal kleine straatjes, kleine restaurantjes en twas nog ‘n keer goed weer ook, dus niets beter dan met ‘n pintje in ‘t zonneke mijn krant te lezen 🙂

Tegen valavond dan richting Victoria Peak gegaan, een heuvel van ongeveer 550 m hoog waar je bovenop een machtig uitzicht hebt over ‘n groot deel van Hong Kong Island en Kowloon Island. Je geraakt daarboven door ‘n tram te nemen, die dit jaar 120 jaar bestaat en die op grote delen onder ‘n hoek van 45 graden stijgt. Als je daarboven staat is het leuk te zien hoe een je stad die lijkt te gaan slapen meteen ook weer ziet ontwaken.

Hier in Hong Kong is alles en iedereen blijkbaar al in kerststemming…Overal zijn er sales, overal van metrogangen (één metrostation die door ‘n heel gangenstelsel met verschillende plaatsen in de stad in verbinding staat) tot de hal in het hotel, constant kerstdeuntjes… Omdat ik daar altijd gewoon voorbij liep (shoppen zegt me echt niets) begon ik me wel wat schuldig te voelen…mja, dát is nu net de bedoeling van sales/solden he… 🙂

Wordt vervolgd, meer foto’s later…

By Ruben Vandekerkhof

Biographical info comes here!

3 comments

 1. Amai da ziet er allemaal heel sjiek uit man ! 😀

  Ik ben jaloers !

  Gr Philippe en de familie Mentens/Winters

 2. beste,

  via de zoekterm ” z visa Hongkong ” kwam ik terecht op je blog.
  ik ben namelijk koortsachtig opzoek naar een bevestigend antwoord of een z-visa voor china mogelijk is via Hongkong. Begin januari lande ik in China met een toeristenvisum, na enkele weken intensief op en neer lopen tussen verschillende instanties ben ik er in geslaagd om al de nodige documenten te bemachtigen, enkel op een z visum na om mijn resident permit te verkrijgen. In theorie moet ik terug naar België vliegen om daar een Z visum aan te vragen en vervolgens weer terug te keren naar China, dit is zonde van tijd en geld.

  maar nu verneem ik via uw blog dat een aanvraag van een z visa in Hongkong recentelijk nog mogelijk was. kent u nog mensen die via deze weg hun z visa konden bemachtigen
  en hoe bent u er achter gekomen dat een applicatie via Honkong nog steeds mogelijk was?

  met groet
  Mr Fled (Frederik op zijn chinees)

 3. In december 2008 was het geen enkel probleem om in Hong Kong een Z-visa aan te vragen. Je hebt hiervoor wel een ‘Letter of Visa Notification’ nodig die je krijgt wanneer je je aanmeldt voor een werkvergunning. Er moet op dat ‘Letter of Visa Notification’ wel expliciet vermeld staan dat je in Hong Kong verwacht wordt voor de aanvraag van het Z-visa. Meer informatie is te vinden op de website van de Hongaarse Ambassade in Beijing (http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CN/en/en_Konzuliinfo/Procedures_employment_china.htm)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *